Flere ledere bør stikke hodet frem!

Lederens omdømme kan utgjøre halvparten av selskapets omdømme, forteller kommunikasjonsrådgiver Nils Apeland
Nils Apeland
Nils Apeland

2015 var Preben Carlsens og Triggers år, fastslår Nils Apeland, anerkjent kommunikasjonsrådgiver og høyskolelærer i PR-fag ved Høyskolen Kristiania. – Undersøkelser fra Weber-Shandwick viser at toppleders omdømme utgjør ca. 50 prosent av et selskaps omdømme, blant profesjonelle målgrupper. Å bruke lederen som frontfigur for å gjøre byrået attraktivt, er smart, mener han.

Byrå skyver ut kanal

Det har skjedd en endring på topplisten over de mest attraktive arbeidsplassene: tidligere bestod den kun av de største mediehusene, nå tar i større grad også byråene plass. – Det kan tyde på at mediehusene oppfattes som mindre interessante. De har kanskje hatt så mye å stri med, at de ikke har kunnet vise seg frem så mye, tror Nils Apeland.

Han har fulgt med på Preben Carlsen, og mener Trigger-gründeren har gjort mye riktig: – Han nyter stor respekt i og utenfor bransjen. Han er synlig og sympatisk. Preben prioriterer å snakke på næringslivs- og bransjearrangementer, han kommer til Høyskolen hvis vi spør og han behersker de redaksjonelle virkemidlene. I tillegg er han og byrået aktivt tilstede i sosiale medier, og miksen av dette er kraftfull.

Flere kan ta i bruk PR-­midlene

Skal Nils gi et råd til andre i bransjen, så er det å lære seg å beherske PR-midlene: – Reklamefolka må sørge for å være synlige og snakke om annet enn priser og nye kunder. Og utdyper: – Det er tre områder man må være tilstede på, for å bygge reell synlighet i bransjen: Faglige foredrag, i bransje- media, og på bransjearrangementer. Om du vil bli lyttet til, gjelder det å levere noe av verdi for andre: – Snakk om det andre er opptatt av, ikke om deg selv! Om fag, om hvordan andre kan lykkes, fortell hva du lærte på en konferanse i utlandet. Vær sympatisk, raus og delingsvillig. Nils presiserer at det aller viktigste er å gjøre en jobb som kundene er fornøyd med. Det skaper lojalitet og anbefalinger. Og en annen ting: – For ledere som ønsker å delta offentlig, som vil bli hørt og sett, finnes det èn dyp fallgruve: Selvopptatthet. Hovedfallgruven for alle ledere, er å bli for selvopptatt.

Synlig leder som strategisk verktøy

Er det slik at kravet til synlighet for ledere er i endring, og økende? – Mitt inntrykk er det. Fordi det kan brukes effektivt til å sette en bedrift på kartet. Han gir et eksempel: – Se på Anita Krohn Traaseth: HP klatret mange plasser på Universum sine lister over «prefered employer» under hennes ledelse og satte et stort digitalt fotavtrykk. Synlighet og engasjement var en klar faktor. Hans-Petter Nygaard-Hansen har gjort analyser som viser at HP ble betydelig mindre synlig etter at Anita byttet jobb.

Ved å by på deg selv, kan en leder som person, bli populær i offentligheten, men det handler ikke først og fremst om det: – Hvis du kan bruke din egen person til å øke attraktiviteten til virksomheten, gjøre den mer politisk akseptert, hente inn flere kunder og så videre, så er synlighet et strategisk verktøy. Bildet er likevel ikke entydig: – Mange ledere prioriterer jo overhode ikke dette. Det finnes mange eksempler på selskaper som har oppnådd suksess, til tross for at de har ganske anonyme ledere.

Ikke glem internkommunika­sjonen

Vi snakker om at mange godt kan synes mer utad, men hvordan balansere mellom intern og ekstern kommunikasjon? -Det der er utrolig viktig! Her er det to suksesskriterier som gjelder: 1) Først si det du skal si, internt, 2) Når du etterpå har sagt det eksternt, må du melde tilbake internt. Da kan du få medarbeiderne til å føle at de er med på et vinnerlag. Å komme med strategisk høyttenkning eksternt først, er risikabelt, advarer den erfarne kommunikasjonsrådgiveren.

Mer nyttig for rekruttering, enn for newbiz

Et synlig byrå er viktigere når det gjelder å rekruttere de gode menneskene, enn når det kommer til å hente inn nye kunder, tror Nils: – Mange i vår bransje er verdiorienterte, og ledere som viser frem hva de gjør, kommuniserer at «vi er en smart gjeng som holder på med spennende ting». Det skaper attraktivitet som arbeidsgiver og er ofte mer effektivt enn å vifte med penger.

Vi går glipp av gode ideer

Hvordan er det egentlig å skulle kommunisere ut i et miljø der alle, mer eller mindre, er kommunika­sjonseksperter? – Det er utfordrende å forsøke å være profet i eget land. Når du stikker hodet fram, og mener noe, er det lett å bli tatt ned av andre. Men jeg synes takhøyden er ganske stor i vår bransje, og det er mange gode stemmer. Han mener at flere burde tørre: – Folk tenker kanskje at: «Når jeg skal skrive for mine egne, må det liksom være så veldig bra, for at det skal være bra nok.» Min erfaring er at mange gode ideer aldri kommer ut, fordi de som har dem ikke tør, ikke vil eller ikke gidder å skrive om det.

Og til slutt, en oppfordring fra en fagekspert: – Alle ledere som ønsker en synlig rolle i selskapet sitt, bør ha en rådgiver innad eller eksternt. Dette er et fag.

 

 

Artikkelen er hentet fra Mediabemanning sin Bransjerapport.

-les om rapporten

Ta kontakt med Ole i MB Flex om du vil vite mer om Bransjerapporten 2016.